SSL certifikati za spletne strani – Cena, namestitev in uporaba?

Home / Novice / SSL certifikati za spletne strani – Cena, namestitev in uporaba?

Približno 3 leta nazaj je Google oznanil, da bo z namenom varnejšega brskanja po spletnih straneh SSL certifikat postal faktor, ki vpliva na rangiranje (pozicioniranje) spletne strani na Googlu. Do takrat so se SSL certifikati, ki omogočajo varne povezave med obiskovalcem in spletno stranjo (HTTPS – HTTP preko TLS / SSL), uporabljali predvsem pri plačilih preko spleta (vnašanje kreditnih kartic, spletne trgovine, banke…), pri manjših spletnih straneh / trgovinah pa so bili bolj izjema kot pravilo, vendar se, predvsem v zadnjem letu, številke hitro spreminjajo.

Kaj je HTTPS?

Začnimo s protokolom HTTP (HyperText Transfer Protocol), ki skrbi za izmenjavo datotek spletnih strani preko spletnih brskalnikov in je temeljni kamen interneta. Protokol je davnega leta 1989 v CERN-u izumil Tim Barners Lee, t.i. “oče interneta”, ko potrebe po varnosti, tudi zaradi samega namena “interneta”, niso bile tako velike. S porastom spletnih strani in prenašanja občutljivih podatkov preko le-teh pa je bilo potrebno osnovni protokol izboljšati, saj HTTP prenaša podatke v nezaščiteni obliki, kar pomeni, da lahko podatke “prebere” (ali ponaredi) kdorkoli, ki jih na poti od strežnika do obiskovalca prestreže. S tem namenom je prišlo do varnostne izboljšave protokola s protokolom HTTPS, ki deluje na principu simetričnega in asimetričnega šifriranja, za katerega poskrbi certifikat, ki si ga lahko predstavljamo v obliki ključev (niza znakov), s pomočjo katerega se zašifrira podatke, ki se prenašajo med strežnikom in naslovnikom.

Zakaj SSL certifikati?

SSL certifikati opravljajo 2 funkciji – šifrirajo podatke med strežnikom in naslovnikom, kar označuje zelena ključavnica v naslovnem oknu spletnega brskalnika, obenem pa skrbijo za večje zaupanje v spletno stran, saj certifikate izdajajo preizkušena / poznana / varna podjetja (Certificate Authorities – CA) kot je naprimer Comodo. Poznamo pa tudi različne tipe certifikatov:

  • Domenski SSL certifikat – domain validation (DV), ki je najcenejši in jih je tudi najlažje/najhitreje pridobiti
  • Poslovni SSL certifikat – organization validation (OV), ob izdaji katerega se preveri tudi podjetje, ki bo certifikat prejelo
  • Razširjeni SSL certifikat – extended validation (EV), ki je najdražji in zahteva še temeljitejša preverjanja. Je pa edini, pri katerem pridobite tudi zeleni okvirček v naslovni vrstici, ki prikaže ime podjetja, za katerega je bil certifikat izdan, kot je razvidno spodaj pri primeru za mimovrste =)

Je SSL certifikat primeren za mojo spletno stran?

Glede na analize na globalni ravni se uporaba SSL certifikatov drastično povečuje, tako da bo vzpostavitev SSL certifikata na vaši spletni strani potrebna najkasneje v roku enega ali dveh let. V primeru, da vaša spletna stran redno zbira in pošilja občutljive osebne podatke (na primer preko obrazcev) ali pa se ukvarjate s spletno prodajo, potem je namestitev SSL certifikata nujna, ker sicer puščate konkurenci prostor (na račun Googla), da vas lahko prehiti po desni, poleg tega pa boste s certifikatom vlivali dodatno zaupanje obiskovalcem vaše spletne strani, ker bodo vedeli, da je povezava med vašo spletno stranjo in njimi varna (šifrirana).

Kaj pa cena? Kako namestim SSL certifikat na svojo spletno stran?

Cene certifikatov so različne – obstajajo brezplačne rešitve, ki zahtevajo več tehničnega predznanja, dela ter dostop do strežnika (npr. FreeSSL, SSLforFree ali preko Cloudflarea, ki ga pri zahtevnejših projektih uporabljamo tudi pri Kodnesu ), in pa plačljive rešitve, ki znašajo od 20 € letno za domenski certifikat, pa do nekaj 100 € za razširjene certifikate. Našim strankam ponujamo ob izdelavi spletnih strani tudi vzpostavitev vseh tipov SSL certifikatov. Kodnesov namig – v primeru, da uporabljate za svojo spletno stran sistem za urejanje vsebine WordPress, vam svetujemo uporabo vtičnika Really Simple SSL, ki vam bo zelo poenostavil namestitev certifikata na svojo spletno stran.

Imate vprašanje? Pišite nam na info@kodnes.com ali napišite vprašanje v komentar spodaj.