Kje in kako najti slike za uporabo na spletni strani?

Home / Novice / Kje in kako najti slike za uporabo na spletni strani?

Kot agencija, ki se ukvarja z digitalnimi mediji, se večkrat znajdemo v situaciji, ko moramo stranki pomagati iskati rešitve za slikovni material, ki bi ga lahko uporabili na spletnih straneh, za objave na Facebooku, oglaševalske kampanje ter druge medije. Slik za uporabo na spletni strani so potrebne tako za začetno izdelavo spletne strani kot tudi za nadaljne delo, poleg tega pa potrebujemo tudi čimveč slikovnega materiala za nadaljne delo v digitalnih medijih, kjer pa se vse preveč pogosto dogaja kršenje avtorskih pravic in shranjevanje ter uporaba fotografij iz Googlovega slikovnega iskanja, kar je ponekod postalo kar stalna praksa. Da se izognete morebitnim težavam v prihodnosti, vam spodaj razkrivamo nekaj naših nasvetov. V primeru, da se odločite za izdelavo spletne strani pri nas, pa bomo v sklopu projekta poskrbeli tudi za ves potreben slikovni in video material.

Triki in nasveti, ki se jih poslužujemo v tovrstnih situacijah, so:

  • Spletne strani z brezplačnimi fotografijami, ki se jih lahko uporablja tudi v komercialne namene. Pri uporabi fotografij je potrebno dobro prebrati pogoje uporabe, ker je ponekod potrebno navesti ime avtorja ali so za uporabo fotografije napisane druge zahteve. Pri določenih fotografijah je pogosto potrebna dodatna obdelava, ki pa jo lahko na enostaven način opravite s programi (ali aplikacijami za mobilni telefon) za urejanje fotografij.  Nekaj spletnih strani, ki se jih lahko poslužujete: Freeimages.com, Morguefile.com, Unsplash.com, PublicDomainPictures.net, Pixabay.com, Splitshire.com, Gratisography.com, Littlevisuals.co, PDPics.com, PublicDomainArchive.com, PickUpImage.com in drugi.
  • Alternativa zgornjim fotografijam je, da fotografije posnamete sami in jih s katerim od programom za obdelavo fotografij na hitro obdelate (popravite svetlost / intenziteto barv / kontraste…). Če fotografirate z mobilnim telefonom, vam priporočamo uporabo Adobe Photoshop Express, Lightroom for Mobile ali aplikacije Snapseed.
  • Dobra rešitev za profesionalne fotografije vašega podjetja je tudi, da najamete lokalnega fotografa, ki vam bo pripravil kvalitetene fotografije po primerni ceni.
  • Uporabite lahko tudi katero od spletnih strani s plačljivimi fotografijami, od katerih mi, zaradi razmerja med kvaliteto fotografij in ceno le-teh, najpogosteje uporabljamo CanStockPhoto

Glede na zgoraj naštete možnosti razlogov, da na svoji spletni strani ali drugod ne bi uporabili kvalitetne fotografije, ki bo pravilno nadgradilo vašo želeno komunikacijo, ni. Skupaj lahko poskrbimo za preglednejši in učinkovitejši splet, ki bo spoštoval avtorje in njihove pravice.