Spletni trendi, na katere bomo pozorni v 2018

Home / Novice / Spletni trendi, na katere bomo pozorni v 2018

Če je bilo leto 2017 na področju tehnologije prehodno, bo leto 2018 prelomno, saj se vlaganja v virtualno (VR) in obogateno-nadgrajeno (AR) resničnost ter umetno inteligenco (AI) drastično povečujejo, celotna vrednost tržišča pa eksponentno raste in to v desetinah milijard. Razvoj teh tehnologij je tesno povezan tudi z dogajanjem v drugih digitalnih medijih. Spletni trendi v letu 2018 so res zanimivi …

Naprimer pri spletnem iskalniku Google, ki z zadnjim updateom zelo favorizira spletne strani, ki nudijo dobro uporabniško izkušnjo za mobilne naprave, poleg tega postaja umetna inteligenca vse bolj pomemben člen njihovih storitev, ali pa pri Facebooku, ki polaga velike upe v virtualno resničnost s svojim hčerinskim podjetjem/produktom Oculus in povezovanjem storitev (tudi umetne inteligence) v komunikacijski platformi Messeenger in WhatsApp.

Poleg internetnih velikanov, ki skupaj dominirata več kot 90% internetnega trga, pa se na tržišču pojavljajo tudi druga, zanimiva in za “spletna velikana” potencialno disruptivna podjetja – vsem znani spletni trgovec Amazon, ki bi rad še bolj zagrizel v njun oglaševalski kolač, ter številna druga podjetja, ki razvijajo holograme in platforme za nadgrajeno ter virutalno resničnost. Leto 2018 bo definitivno zanimivo. Poglejmo si, na kaj bomo v letu 2018 pozorni v naši agenciji.

1. Mobilne spletne strani – AMP, PWA..

Velik poudarek pri izdelavi spletnih strani bomo dali izkušnji na mobilnih telefonih. Google je razvijalcem dal na voljo številna orodja, ki merijo hitrost prikaza in izkušnjo na mobilnih telefonih, pozorni bomo predvsem na AMP (Accelerated Mobile Pages), “svetlobno” hitre mobilne spletne strani, ki jih Google zelo favorizira in ki jih že testiramo na naši spletni strani (Klik za ogled naše AMP strani). Poleg tega so zelo priljubljene tudi PWA (Progressive Web Apps), to so spletne strani, ki z modernimi tehnologijami (HTML5, CSS3…) simulirajo obnašanje mobilne aplikacije, vendar imajo v primerjavi z le-temi številne prednosti (nekaj primerov PWAjev). Mobilno bo v 2018 prioriteta.

Progressive Web Apps
Funkcije spletnih strani v okviru PWA

2. Porast glasovnih iskanj

Skupaj z rastjo prodaje “pametnih domačih naprav / zvočnikov” kot so Amazon Echo / Alexa, Google Home, Apple HomePod in številni drugi – večina večjih proizvajalcev gospodinjskih naprav se je vključila ali pa se vključuje v to tržišče -, se spreminja tudi način iskanja na Googlu. Tovrsne zvočniške naprave, ki nam omogočajo sinhronizacijo številnih storitev / aplikacij za olajšanje vsakdana ter naredijo naš dom “pametnejši”, omogočajo tudi hitre odgovore na vprašanja, za kar pa uporabljajo Google. Če z računalnikom informacije iščemo, pa s pomočjo tovrstnih pametnih pomočnikov (sem štejemo tudi Siri ipd.) postavljamo daljša in bolj strukturirana vprašanja, kar pomeni, da morajo biti vsebine naših spletnih strani prilagojene le-tem. Obenem postaja na Googlu vse pomembnejša tehnologija “Featured Snippetov”, ki že v samem iskalniku odgovorijo na zastavljeno vprašanje in ki so na nekaterih področjih že vidno “zagrizli” v število klikov organskih zadetkov. Več o Featured Snippetih si lahko preberete v tem odličnem članku. Spodaj pa primer oziroma potencialna priložnost za spletno stran, ki bi lahko na ta način “prehitela” Kulinarika.net.

Kako speči kruh na slovenskem in angleškem Googlu

3. Kontekst je postal ključnega pomena

Kontekst, v katerem se nahaja uporabnik, je bil za Facebook in Google pomemben že v zadnjih letih, vendar trendi in dejanja obeh podjetij kažejo, da bo le-ta postal v 2018 še pomembnejši. Google bo razlikoval med kontekstom, ki se skriva za ključnimi besedami – v primeru, da bodo le-te izražale željo po nakupu, bodo iskalni zadetki primarno prikazovali spletne trgovine oziroma možnosti nakupa. To so pokazali tudi z vpeljavo storitev na področju turizma kot so Google Hotel Ads in Google Flights, ki olajšajo pot uporabnika do želene konverzije, obenem pa še vedno prepuščajo zaključni del procesa samemu ponudniku. Podobno tudi Facebook spremlja vašo lokacijo, interkacije in poskuša vsebino prilagoditi vašemu okolju (npr. če greste na obisk h prijatelju v Ljubljanu, je bolj smiselno, da primarno vidite dogodke in dogajanje v Ljubljani ter objave vaših prijateljev, ki so na isti lokaciji).

4. Obogatena in virtualna resničnost ter umetna inteligenca

Kot že omenjeno lahko v 2018 pričakujemo številne novosti na področju hologramov ter obogatene in virtualne resničnosti. Tovrstne tehnologije imajo potencial, da spremenijo interakcije in doživljanje vseh področij – zabave / filmov, medicine, turizma, tehnologije, računalniških iger… S številnimi že razvitimi knjižnicami za razvijalce in v povezavi s senzorji, ki jih imajo sodobne naprave (od tu dražja cena iPhone X), ta prihodnost ni tako oddaljena kot si morda mislimo. Večina velikanov teh področij polaga upe v vsaj eno od zgoraj naštetih tehnologij, tako da lahko kmalu pričakujemo možnost širše uporabe v določene namene – dober primer je recimo, kako je Facebook panoramske fotografije spremenil v “360-stopinjske” znotraj njihove platforme, vendar je to zgolj začetek, ravno tako kot so to tudi 360 stopinjski videi in podobne rešitve, ki omogočajo “linearen sprehod” znotraj pripravljenih vsebin, ker je produkcija umetnih svetov z interakcijo še vedno precej zamudna / draga. Umetna inteligenca se nas delno dotika že ob marsikateri interkakciji, ki se je ne zavedamo – “prebira” vsebino objavljenih slik, izdeluje prediktivne modele in nas uvršča v ciljne skupine, odgovarja na naša vprašanja v obliki botov, ocenjuje uporabniško izkušnjo naših spletnih strani in še marsikaj drugega, vendar bomo o tem kaj več napisali v prihodnosti.

5. Spletni trendi pri oblikovanju spletnih strani v 2018

Tako kot vsako leto lahko tudi v 2018 pričakujemo nove trende na področju uporabniških vmesnikov spletnih strani – poudarek bo na uporabniški izkušnji, ki bo, tudi zaradi Googla, morala biti še boljša in čim manj moteča za uporabnika. Vračajo se serifne tipografije in zaobljeni robovi, prihajajo pa ostri prehodi med barvami in diagonalni prehodi med vsebinskimi sekcijami strani, na voljo bo še več interakcij in manipulacij elementov spletnih strani, barvne sheme pa naj bi bile letos svetle in intenzivne. V naši agenciji tovrstne trende jemljemo z rezervo in jih raje prilagajamo ciljnim skupinam naših strank ter na ta način naredimo najboljšo uporabniško izkušnjo.

Poleg številnih spletnih trendov na področju spletnih strani in oglaševanja v digitalnih medijih, smo v preteklem letu za naše stranke uvedli tudi nekaj novosti v samem ozadju spletnih strani, predvsem na področju varnosti, zaradi velikega števila napadov na spletne strani / strežnike. V Kodnesu za dodatno zaščito uporabljamo tudi storitvi Cloudflare in Wordfence, obenem pa smo pred kratkim tudi nadgradili strežniške kapacitete, ki jih za nas prijazno urejajo pri Neoservu. Vsekakor bomo tudi v letu 2018 spremljali novosti in razvoj na področju spletnih tehnologij in jih smiselno uvajali. Eno od področij, ki jih bomo podrobno spremljali, bodo tudi kriptovalute in njihova uporaba pri spletnih plačilih, kar postaja vedno bolj popularno tudi v Sloveniji.

Za konec pa še…

SREČNO 2018 VAM ŽELI AGENCIJA KODNES! 🙂